Ποιος διαβάζει – ακούει την λέξη σοκολάτα και δεν θυμάται όμορφες στιγμές από την ζωή του , στιγμές αγωνίας , θλίψης , συγκίνησης όλες οι στιγμές συνδέονται με ένα κομμάτι σοκολάτας .  Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή να γνωρίσουμε την σοκολάτα λίγο καλύτερα.

Η σοκολάτα είναι ένα παρασκεύασμα από κακάο το οποίο προέρχεται από το κακαόδεντρο .

Εκτός από την στερεή της μορφή υπάρχει και σε ρευστή όπου ονομάζεται ρόφημα σοκολάτας ( κρύο ή ζεστό ) .

Ο πρώτος άνθρωπος που έφερε στην Ευρώπη την σοκολάτα ήταν ο Hernando Cortez .

Από τα παλιά χρόνια βέβαια στην φυλή των Αζτέκων η σοκολάτα σε μορφή σκόνης ρευστοποιούνταν και σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά ήταν το ιδανικό ρόφημα που τους παρείχε ενέργεια .

Το πρώτο μαγαζί που κυκλοφόρησε η σοκολάτα σε στερεή μορφή με σχήμα ράβδου ήταν στο Λονδίνο και ονομαζόταν ” Μύλος του καφέ ‘’ το 1674 .

Το 1861 κυκλοφόρησε στο εμπόριο προς πώληση το πρώτο κουτί σε σχήμα καρδιάς με σοκολατάκια για την γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου .

Στην ζαχαροπλαστική αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για όλες τις συνταγές ( τούρτες , παγωτά , σιροπιαστά , μπισκότα , κουλούρια , κτλ. ) .

Σε πολλά καταστήματα εστίασης ( ζαχαροπλαστείο , φούρνος , creperie , καφετέρια κ.α. ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σοκολάτα είτε σε στερεή μορφή είτε σε υγρή .

Πως όμως θα ρευστοποιηθεί η σοκολάτα γρήγορα χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση της και χωρίς να χάσει την ποιότητα καθώς και το αυθεντικό της άρωμα  ; Μια λύση είναι η χρήση του Μπαίν μαρί ( Bain – Marie ) .

Τι είναι όμως τοΜπαίν μαρί (Μπέν μαρί) ;

Το Μπαίν μαρί (Μπέν μαρί) είναι μια μέθοδος που ακολουθούμε για την γρήγορη και ασφαλή ρευστοποίηση ενός στερεού υλικού το οποίο είναι ευαίσθητο στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας .

Στα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες για να ρευστοποιήσουν τα υλικά που επιθυμούσαν έβραζαν νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μέσα σε αυτή τοποθετούσαν ένα μικρότερο σκεύος με το υλικό που ήθελαν να ρευστοποιήσουν , η θερμοκρασία του νερού που έβραζε είχε ως αποτέλεσμα να ‘’ μαλακώσει ‘’ το υλικό και στην συνέχεια να πάρει την υγρή του μορφή .

Πλέον σαν Μπαίν μαρί (Μπέν μαρί) εκτός από την μέθοδο που αναλύσαμε παραπάνω υπάρχει και επαγγελματικός εξοπλισμός όπου λύνει τα χέρια σε επαγγελματίες και μη.

Το επαγγελματικό Μπαίν μαρί (Μπέν μαρί) υπάρχει σε επιτραπέζιο και επιδαπέδιο , ανάλογα με τον χώρο και τις απατήσεις του επαγγελματία . Λειτουργεί με ρεύμα , είναι εύκολο στην χρήση , υπάρχει σε πολλές διαστάσεις αναλόγως την εταιρεία όπως και με τα παραπάνω κριτήρια διαμορφώνεται και η τιμή του .

Παρακάτω θα σας δώσουμε ιδέες από τα ετοιμοπαράδοτα Μπαίν μαρί (Μπέν μαρί)που υπάρχουν στην εταιρία μας ‘’Attica Inox ‘’ .

Βρισκόμαστε δίπλα σας για να μοιραζόμαστε ιδέες , απόψεις και γνώσεις οπότε μην διστάσετε να μας ρωτήσετε ότι χρειάζεστε .